5. De dorpen in de gemeente Bergen verdienen een groene en veilige leefomgeving.
De door de provincie N.H. voorgenomen dennenkap van het Leeuwenkuilbos, Frederiksblink en Baaknolbos in de duinen van Schoorl moet definitief een halt worden toegeroepen. Als het aan ons ligt zal de gemeente Bergen geen kapvergunning (Omgevingsvergunning) verlenen voor deze drie bossen en wel om de volgende redenen:
- – In de Natura2000 richtlijnen staat nergens vermeld dat bomenkap noodzakelijk is voor behoud of uitbreiding van de soorten en habitats. Omdat onze dennenbossen een habitat vormen voor beschermde soorten zijn we vanuit Europa verplicht deze te laten staan.
- Kaalkap van de drie bossen heeft tot gevolg dat voor Nederland en Europa zeldzame (rode lijst) flora en fauna verloren gaan. Het treft ook zeldzame paddenstoelen die in Nederland , behalve onder deze dennenbossen- niet meer voorkomen. Het gevolg is ernstige aantasting van de biodiversiteit.
- De Europese Commissie verplicht de lidstaten zijn gezonde bossen te behouden die noodzakelijk zijn voor de natuurlijke samenhang en biodiversiteitswaarde van Natura2000 gebieden.
- Dennenbomen veroorzaken geen verdroging. Het omvormen van dennenbomen naar loofbomen heeft dan ook geen effect op het grondwaterpeil.
- Door de voorgenomen kaalkap van de drie bossen ontstaat meer stuifzand in de omgeving. Verder verdwijnt de filterwerking voor stikstof en fijnstof.
- De voorgenomen kaalkap is in strijd met de klimaattop afspraken (Glasgow, nov. 2021) om een einde te maken aan de wereldwijde ontbossing.
Onze lokale economie drijft op toerisme. Natura2000 erkent dat deze gebieden een toeristische trekpleister zijn en daarmee belangrijk voor de lokale economie. De ANWB roemt de duinen van Schoorl om haar “mystieke naaldbossen”. Kappen van deze bossen zal een historische, onomkeerbare fout blijken.
Partij ONS DORP staat achter de steekhoudende argumentatie van de Duinstichting en gaat voor behoud van de dennenbossen in de duinen van Schoorl. Al begrijpen we dat er soms, met mate, onderhoud moet worden gepleegd. Agrariërs binnen onze gemeente staan onder druk, zo weten we uit onze gesprekken. Ze verdienen onze steun. Te beginnen met goed luisteren en samen kijken naar de mogelijkheden. Er kan bij ruimtelijke ontwikkelingen niet steeds een beroep en aanspraak worden gedaan op de flexibiliteit van de sector en agrarische ondernemers.
Voor onze agrariërs is het essentieel dat zij kunnen opereren binnen een stabiel ruimtelijk en beleidsmatig kader. De bedrijven hebben voldoende ruimte nodig om een gezonde, flexibele en toekomstbestendige bedrijfsvoering te kunnen voeren die aan de moderne duurzaamheideisen kan voldoen. Ook voor de nieuwe generaties. LTO Noord stelt dat er een koerswijziging nodig is in de ontwerp omgevingsvisie ten aanzien van de agrarische sector. Het is zaak dat de agrarische sector daadwerkelijk een eerlijke en kansrijke positie krijgt binnen een open landschap en niet het sluitstuk van ruimtelijke processen vormt. Deze positie is ook nodig om de gerelateerde opgaven zoals het verhogen van de biodiversiteit, de verduurzaming en het behoud en versterken van natuur- en landschapswaarden te bewerkstelligen.