Menu

Interview: Jan Houtenbos hoopt op rentree in lokale politiek via nieuwe politieke partij

Oud-wethouder Jan Houtenbos is beschikbaar als lijsttrekker van de nieuwe politieke partij Partij In Oprichting. Dat zegt initiatiefnemer Henk Borst in een podcast van Duinstreek Centraal. De populaire Houtenbos diende eind 2019 zijn ontslag in als laatst overgebleven collegelid van de coalitie die na de verkiezingen van 2018 was gevormd, omdat het volgens hem ‘ontbrak aan chemie tussen hem en de VVD-fractie’. Hij werd enkele maanden later opgevolgd door de toenmalige VVD-fractievoorzitter Arend Jan van den Beld. Die trok daarna in het nieuwe college de kar met de portefeuilles bestuurlijke vernieuwing, communicatie en participatiebeleid.

Mede dankzij strakke afspraken die werden gemaakt in het nieuwe collegeprogramma ‘Nieuw Vertrouwen’ werkte het college en de gemeenteraad daarna aan normalere politieke verhoudingen. Volgens Henk Borst is er echter een nieuwe politieke partij nodig om de oude verziekte bestuurscultuur in Bergen achter zich te laten. Dat wil hij doen met een mix van mensen ‘die weten hoe de hazen lopen’ en ‘mensen van het nieuwe denken.’ Lijsttrekker van die club wordt dan mogelijk een oud-wethouder die zelf zijn handtekening heeft gezet onder het laatste collegeprogramma, en bijdroeg aan de bestuurscultuur die nu alleen kan worden opgeruimd door een nieuwe politieke partij.

Volgens Henk Borst gaat de nieuwe politieke partij bestaan uit mensen die al eerder in de lokale Bergense politiek actief waren, en nieuwelingen voor wie de lokale politiek helemaal nieuw is.

In maart zijn de nieuwe verkiezingen voor de volgende raadsperiode. De nieuwe partij wil de komende tijd namen bekend maken van prominenten die hoog op de kieslijst kunnen staan. Henk Borst wil dat de verkiesbare leden uit alle kernen van de gemeente komen. Jan Houtenbos komt uit Egmond aan den Hoef. Borst zelf uit Bergen. Hij zegt ook binnenkort namen uit Schoorl bekend te kunnen maken.
“Mensen uit Bergen, Egmond en Schoorl die in de verschillende kernen blijk gegeven hebben van overtuiging en oprecht en krachtig “staan voor de goede zaak”, stelt Borst.

Henk Borst is actief is de uitgeverswereld. Hij bezit 49% van de aandelen van de BV die de Flessenpost wil uitrollen in meer gemeenten. Daarnaast was hij in Bergen voorzitter van VV Bergen en daardoor nauw betrokken bij de fusie tussen Berdos en BSV.

Bron: Duinstreekcentraal

Beluister hier de volledige podcast.

 

Terug